Architectural Faux-Pas Police

Αποφασίσαμε να εγκαινιάσουμε μία νέα κατηγορία στην οποία αναμένεται να πέσει γέλιο και κλάμα μαζί.

Την ονομάζουμε «μπόγια» των οικοδομών και πρόκειται να αναρτούμε φωτογραφίες από όλα τα απίστευτα και κακόγουστα κτίρια  που υπάρχουν γύρω μας. Χρησιμοποιούμε τη λέξη “μπόγια”, είναι εκείνος που μαζεύει τα συνήθως άσχημα αλλά γλυκύτατα κατά τα άλλα, αδέσποτα ζωάκια που κυκλοφορούν ελεύθερα στους δρόμους. Έτσι, υπάρχουν και αρκετά κτίρια. Σαν αδέσποτα, δεν έχουν πατέρα και μητέρα, έχουν προέρθει από τυχαία ανάμειξη, μηχανικών, ιδιοκτητών και άλλων ασχέτων, χωρίς κανείς να ενδιαφέρεται για το αποτέλεσμα, το παιδί που θα προκύψει. Κανείς αρχιτέκτονας δε έχει βάλει την υπογραφή του, αν και για αυτό το τελευταίο δεν παίρνουμε όρκο. Τυχαία μελετήθηκαν, τυχαία κατασκευάστηκαν και σίγουρα κάποιοι αισθάνονται υπερήφανοι για το δημιούργημά τους. Εμείς απλά πρέπει να τα ανεχτούμε, να τα τρώμε κυριολεκτικά στο “κεφάλι” έτσι με το ζόρι. Θέλοντας και μη θα τα συναντάμε για όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Μολύνουν το περιβάλλον, μολύνουν την αισθητική μας.

Άλλα από καιρό, άλλα πρόσφατα, άλλα υπό κατασκευή, είναι εκείνα που χαλάνε την αισθητική μας.

Δυστυχώς, η απουσία της πολιτείας  δε μας προστατεύει. Οί αρχιτέκτονες που συμμετέχουν στις αρχιτεκτονικές επιτροπές (ΕΠΑΕ), δεν πρέπει να νοιώθουν αρκετά υπερήφανοι για την έγκριση αυτών των μελετών.

Θα περίμενε επίσης κανείς το ΤΕΕ, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων και των λοιπών Μηχανικών να είχαν λάβει πρωτοβουλίες, ώστε να λάβει τέλος αυτός ο “βιασμός” του περιβάλλοντος, που θα χρειαστούν δύο γενιές για να διορθωθεί.

Οι επαγγελματικές ενώσεις, έχουν σκοπό να προάγουν και να προστατεύουν το επάγγελμα αυτών που εκπροσωπούν, δια μέσω της προστασίας του κοινού συμφέροντος το οποίο είναι υπέρτατο και δε διαπραγματεύεται. Όμως φαίνεται τελικά, πως όσοι επιδιώκουν να συμμετέχουν στα κοινά, το κάνουν για προσωπικό συμφέρον και αυτοπροβολή, ανάπτυξη δημοσίων σχέσεων και διαπλοκής ακόμα, μιας και οι συμμετέχοντες έχουν πρόσβαση στα κέντρα ελέγχου αποφάσεων και δημόσιας διοίκησης. Πρέπει επιτέλους οι ενώσεις αυτές, να πάψουν να λειτουργούν σαν συντεχνίες, να γίνουν σύμβουλοι πραγματικοί της δημόσιας διοίκησης αφ’ ενός  και αφ’ ετέρου να προστατέψουν το επάγγελμα το οποίο εκπροσωπούν. Να δούμε κάποτε να τιμωρούνται πειθαρχικά μέλη τους, όπου αυτό βεβαίως προβλέπεται. Να διαφυλλάσουν και να προστατέψουν το κύρος του επαγγέλματος.

Δεν αντέχουμε άλλο να βλέπουμε τη χώρα μας να πηγαίνει προς τα πίσω και σκοπεύουμε να εκθέτουμε εκείνους που το κάνουν.

Επιτέλους η ποιότητα, η καλαισθησία, το γούστο, η ομορφιά, να πάρουν θέση στη ζωή μας.

Ας “νοιώσουμε” λίγο την αρχιτεκτονική…

Για το λόγο αυτό, μη διστάσετε να μας στείλετε τις φωτογραφίες σας. “Πυροβολείστε” ότι δε σας αρέσει και στείλτε μας τις φωτογραφίες σας στο:

http://www.flickr.com/groups/architectural_faux-pas_police_/pool/

ή με e-mail στο:

info@gktizein.gr



 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *