Η Γεωθερμία στη Θέρμανση και το Δροσισμό

    Με την ευκαιρία της παράδοσης σε λειτουργία εγκατάστασης από θέρμανσης και δροσισμού παραγόμενη από Γεωθερμική Ενέργεια σε εξοχική κατοικία, μοναδική στο Πόρτο Χέλι θα θέλαμε να γράψουμε δυο λόγια για αυτή τη σχετικά άγνωστη τεχνολογία. Μολονότι η παραγωγή ενέργειας με γεωθερμία είναι ευρέως διαδεδομένη στο εξωτερικό, και χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια, στη χώρα μας αντιμετωπίζεται με δισταγμό και δυσπιστία.

    Θα προσπαθήσουμε με απλά λόγια να περιγράψουμε πως λειτουργεί:

  • Σε μία συμβατική εγκατάσταση, εάν επιθυμούμε σε έναν εσωτερικό χώρο θερμοκρασία 23°C, ενώ στον εξωτερικό χώρο υπάρχει θερμοκρασία 5°C, υπάρχει μία διαφορά θερμοκρασίας 23°C-5°C=18°C, όπου ένας κοινός λέβητας πετρελαίου καταναλώνει μία ανάλογη ποσότητα ενέργειας, για να θερμάνει το χώρο.
  • Σε μία γεωθερμική εγκατάσταση, χρησιμοποιώντας τη θερμοκρασία του εδάφους, η οποία παραμένει σταθερή στη διάρκεια του χρόνου περίπου στους 17°C, η εναλλαγή της θερμότητας δεν γίνεται με την εξωτερική ατμόσφαιρα, αλλά με τη θερμοκρασία εδάφους, ήτοι 17°C. Έτσι, πρέπει να σπαταλήσουμε ενέργεια(ηλεκτρική τώρα), για να καλύψουμε μία διαφορά θερμοκρασίας 23°-17°=6°C. Αυτή η διαφορά των 18°C-6°C=12°C είναι και το κέρδος μας. Σπαταλάμε με άλλα λόγια ενέργεια λιγότερη για το ίδιο αποτέλεσμα. Πόση; Όση και η διαφορά θερμοκρασίας του εδάφους με τον περιβάλλοντα χώρο.
  • Αντίστροφα τώρα, τους καλοκαιρινούς μήνες, ψυχρό νερό σε θερμοκρασία περίπου 20°C, διέρχεται από τις ίδιες σωλήνες της θέρμανσης επιτυγχάνοντας δροσισμό στο χώρου. Εδώ η διαφορά θερμοκρασίας είναι 20°-17°=3°C. Καλύτερη απόδοση μπορεί να επιτευχθεί με έτερο δίκτυο ψυχρού ύδατος στην οροφή των χώρων(επειδή ο ψυχρός αέρας κατεβαίνει κάτω). Εάν επιπλέον, η εγκατάσταση συνδυαστεί με ανεμιστήρες οροφής, είναι δυνατό να ελαχιστοποιηθεί η απαίτηση λειτουργίας κλιματιστικών μηχανημάτων και τότε μπορούμε να πούμε πως έχουμε εγκατάσταση δροσισμού στο χώρο. Σημειώστε  πως η κατανάλωση ενός κοινού κλιματιστικού φθάνει και ξεπερνά τα 1000W ενώ ένας ανεμιστήρας οροφής καταναλώνει 80W.

Το σύστημα λειτουργεί σε συνδυασμό με την εγκατάσταση ενδοδαπέδιου δικτύου σωληνώσεων θερμού ή ψυχρού ύδατος. Ακόμα, χρησιμοποιείται και για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης. Μπορεί να είναι πλήρως αυτοματοποιημένο και κάθε χώρος εσωτερικά να διαθέτει δικό του θερμοστάτη όπου επιτυγχάνεται η επιθυμητή θερμοκρασία. Τούτο, μπορεί να συμβαίνει τόσο το χειμώνα, όσο και το καλοκαίρι.

Η τεχνολογία και η επιστήμη προχωρούν διαρκώς. Μεγάλη πρόοδος στις κατασκευές κτιρίων έχει επιτευχθεί στο ηλεκτρολογικό και μηχανολογικό μέρος των εγκαταστάσεων. Το θέμα σήμερα είναι, αν μέσα σε αυτό το περιβάλλον της ύφεσης,  θα υπάρξουν τα κονδύλια εκείνα, να χρηματοδοτήσουν την εφαρμογή τους, ή αν στο τέλος, θύμα αυτής της κρίσης είναι και η ίδια η επιστήμη και τεχνολογία των υλικών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *