Golden Visa

The Greek government is planning to raise the minimum threshold for Golden Visa applicants investing in real estate to €800,000 in high demand areas, Prime Minister Kyriakos Mitsotakis said in remarks to Parliament. The move reflects the ongoing success of the program, which has brought in more than €1.5 billion in investment since it was launched in 2014. Last year, the government doubled the minimum threshold to €500,000 for qualifying properties in the center of Athens and Thessaloniki, as well as the popular tourist islands of Mykonos and Santorini.

Ουρανοξύστες και πόλεις

Η απόφαση της περασμένης εβδομάδας που ελήφθη από τον αρμόδιο υπουργό Οικισμού, Κοινοτήτων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Ηνωμένου Βασιλείου, Μάικλ Γκόουβ να αρνηθεί την κατασκευή του πύργου «Tulip» της Foster & Partners στο κέντρο του Λονδίνου φαίνεται ότι ξάφνιασε πολλούς, ειδικά καθώς είχε αναφερθεί ευρέως ότι στο έργο θα δινόταν το πράσινο φως.
Η απόφαση αυτή πανηγυρίστηκε Continue reading »

Tax Incentives

The Greek government is offering tax incentives to so-called digital nomads – foreign profession- als who work remotely – if they relocate to Greece. Starting Jan. 1, 2021, the government will grant a tax exemption on 50% of their income for a period of 7 years. Greece hopes to draw foreign professionals attracted by the country’s favorable climate, low property prices and its responsible management of the corona- virus pandemic.

Ένα βήμα εμπρός και σαράντα χρόνια πίσω στην εκτός σχεδίου δόμηση

Από το Στέφανο Μάνο*

Τέλος Ιουλίου ενθουσιάστηκα διαβάζοντας στην «Κ» ρεπορτάζ του Γιώργου Λιάλιου, σύμφωνα με το οποίο το υπουργείο Περιβάλλοντος επιχειρούσε μια σημαντική τομή σε σχέση με τη διαχείριση του χώρου στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε ότι σε μία διετία πρόκειται να καταργηθούν όλες οι παρεκκλίσεις στην εκτός σχεδίου δόμηση, η οποία θα επιτρέπεται μόνο σε οικόπεδα με ελάχιστη αρτιότητα τεσσάρων στρεμμάτων. Στο ίδιο πλαίσιο, θα επιβληθεί αναστολή στην έκδοση νέων οικοδομικών αδειών για τουριστικές εγκαταστάσεις σε εκτός σχεδίου περιοχές στη Μύκονο και στη Σαντορίνη, έως ότου ολοκληρωθεί η θέσπιση πολεοδομικού σχεδίου για το σύνολο της έκτασής τους. Αυτά διάβασα και ενθουσιάστηκα. Στις 6 Οκτωβρίου, 60 προσωπικότητες έστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό συγχαίροντάς τον «για την πρωτοβουλία της κυβέρνησής του να ελέγξει την εκτός σχεδίου δόμηση, μετά από την ανεξέλεγκτη επέκτασή της στη μεταπολεμική περίοδο». Ολοι βιάστηκαν. Και εγώ που ενθουσιάστηκα και η Ελληνική Εταιρεία που κινητοποίησε τις 60 προσωπικότητες που προσυπέγραψαν την επιστολή/διακήρυξη που δημοσίευσε η «Κ» στις 11 Οκτωβρίου. Διότι την Κυριακή 18 Οκτωβρίου ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκης, ενεργών προφανώς με εντολή του πρωθυπουργού, ανακοίνωσε ότι δεν θα ανοίξει το θέμα του πολεοδομικού χαρακτηρισμού των δρόμων. Το ζήτημα αναβάλλεται. Continue reading »

Δήλωσε δήλωσε, θα γίνει κάτι στο τέλος;

Τέσσερις θα είναι, τελικά, οι κατηγορίες ακινήτων, που θα μπορούν να δηλωθούν στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, για να απαλλαγούν οριστικά οι ιδιοκτήτες τους από οποιεσδήποτε αναδρομικές επιβαρύνσεις.

Η νέα πλατφόρμα, η οποία αναμένεται να ανοίξει από μέρα σε μέρα, ενώ, αρχικά, φαινόταν ότι θα αφορούσε μόνο τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά, τελικά θα περιλαμβάνει κι άλλες περιπτώσεις. Continue reading »

Κτίρια Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης – nZEB

Εδώ και δύο εβδομάδες περίπου, όλα τα νέα κτίρια πρέπει πλέον να μελετώνται ως «Κτίρια
Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης – nZEB». Κάτι που δεδομένης της συμβατικής υποχρέωσης της χώρας μας θα συνέβαινε από του χρόνου, αλλά με μια – μάλλον απροετοίμαστη –πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ επισπεύθηκε κατά έναν χρόνο. Απροετοίμαστη, γιατί ενώ η μελέτη
και κατασκευή κτιρίων nZEB παραπέμπει σε βέλτιστο σχεδιασμό των παθητικών χαρακτηριστικών του κτιρίου και μέγιστη αξιοποίηση Α.Π.Ε., μέχρι και σήμερα οι κατ΄εξοχήν απαραίτητες Τεχνικές Οδηγίες του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδος (Τ.Ο.Τ.Ε.Ε.), αυτές του Βιοκλιματικού Σχεδιασμού και της διαστασιολόγησης και αξιολόγησης των συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.), δεν έχουν εκδοθεί.

Επιπλέον, βάσει της ισχύουσας Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. 20701-1/2017, ο μέν βιοκλιματικός σχεδιασμός παραμένει κατ’ ουσίαν άκυρος, Continue reading »

Αδήλωτα τετραγωνικά: Τα 7 SOS για απαλλαγή από αναδρομικά δημοτικά τέλη

Έως τις 31 Μαρτίου του 2020 μπορούν να προσέλθουν οι φορολογούμενοι στους δήμους και να αποκαλύψουν τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα κατοικιών ή άλλων κτισμάτων που κατέχουν προκειμένου να «γλιτώσουν» από αναδρομικές επιβαρύνσεις με δημοτικούς φόρους και δημοτικά τέλη για την δεκαετία 2010-2019

H δυνατότητα αυτή νομοθετήθηκε πρόσφατα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 51 του ν. 4647/2019, Continue reading »

Golden Visa

Greece has expanded the terms for foreign investors seeking a residency permit in the country. Under the revised rules, investors can apply for a Golden Visa:

 

 

  • by investing €250,000 in property
  • by holding €400,000 in term bank deposits or shares in various investment funds
  • by investing €800,000 directly in Greek stocks, corporate and government bonds.

ΦΠΑ και ακίνητα…

Από τις αρχές του 2020 και για τρία χρόνια ο ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις νεόδμητων ακινήτων μπαίνει στον «πάγο».

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η απαλλαγή από τον ΦΠΑ θα αφορά σε νέες οικοδομικές άδειες οι οποίες θα εκδοθούν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος των νέων διατάξεων και μετά, αλλά και οικοδομικές άδειες οι οποίες έχουν εκδοθεί μέσα στο 2019 αλλά δεν έχουν ακόμα -έως το χρόνο ενεργοποίησης της νέας διάταξης- ξεκινήσει οι εργασίες ανέγερσης.

Εφόσον, δεν υπάρξουν ανατροπές στους μέχρι τώρα σχεδιασμούς, η εξέλιξη αυτή θα σημάνει πως ένα μεγάλο στοκ νεόδμητων, αλλά απούλητων μέχρι σήμερα, ακινήτων – υπολογίζονται έως και σε 100.000- δεν θα επωφεληθούν από το «πάγωμα» του ΦΠΑ για τρία χρόνια.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ήθελε προκειμένου να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη και για την αγορά ακινήτων και για τους φορολογούμενους η τριετής αναστολή ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις νεόδμητων να ισχύσει για όλα τα ακίνητα. Οι προθέσεις αυτές προσκρούουν σε κοινοτικούς κανόνες για τον ΦΠΑ, ενώ οι διαβουλεύσεις με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν βρίσκονται σε εξέλιξη.

Με τα σημερινά δεδομένα λοιπόν, από τις αρχές του έτους θα ισχύσουν πολλές «ταχύτητες» φόρου κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων και συγκεκριμένα:

  1. Απούλητα νεόδμητα ακίνητα με άδεια οικοδομής πριν από το 2006 θα επιβαρύνονται με φόρο μεταβίβασης 3%.
  2. Νεόδμητα ακίνητα με άδεια κατασκευής από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά θα πωλούνται με ΦΠΑ 24%.
  3. Στην περίπτωση πρώτης κατοικίας, ακόμα και εάν η άδεια κατασκευής εκδόθηκε μετά το 2006, δεν επιβάλλεται ΦΠΑ 24%, αλλά φόρος μεταβίβασης 3%.
  4. Για ακίνητα τα οποία αλλάζουν δεύτερη φορά «χέρι» (δεν είναι νεόδμητα) επιβάλλεται φόρος μεταβίβασης 3%.
  5. Νεόδμητα ακίνητα με οικοδομική άδεια εντός του 2019 τα οποία έχουν αρχίσει να κατασκευάζονται θα επιβαρυνθούν με ΦΠΑ 24%.
  6. Ακίνητα για τα οποία η οικοδομική άδεια εκδόθηκε εντός του 2019, αλλά μέχρι την ημερομηνία ενεργοποίησης των νέων διατάξεων δεν θα έχουν ξεκινήσει οι εργασίες ανέγερσης θα φορολογηθούν κατά τη μεταβίβασή τους με φόρο 3%.
  7. Για οικοδομικές άδειες οι οποίες θα εκδοθούν από τις αρχές του 2020 και μετά η μεταβίβαση των ακινήτων θα γίνεται για τρία χρόνια με φόρο 3% και όχι με συντελεστή ΦΠΑ 24%.

Οι διατάξεις για την αναστολή επιβολής ΦΠΑ για μία τριετία στις μεταβιβάσεις ακινήτων θα συνοδεύονται και από παράλληλο τριετές «πάγωμα» του φόρου υπεραξίας κατά τις μεταβιβάσεις και θα περιληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός Οκτωβρίου.

Έλενα Λάσκαρη
e.laskari@euro2day.gr

Continue reading »

Greek Home Market Among Cheapest in EU

06_MG_3041Statista, the online statistics portal for market data, reports that a home buyer in Greece can buy the fifth largest home for 200,000 euros in the eurozone.

Specifically, the amount can buy a newly-constructed 120 sq. meter flat that covers the needs of an average family.

The home bubble has burst, meaning that a new flat in the Attica region where Athens is located can be purchased for 1,650 euros per sq. meter as opposed to 2,500 euros per sq. meter prior to the economic crisis. Back in those days it was hard to find an apartment of more than 80 sq. meters for 200,000 euros. Continue reading »

1 2 3