Γραφειοκρατική Τρέλα

Λέγονται και γράφονται πολλά για τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις διοικητικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν σε αυτή τη χώρα προκειμένου να καταστεί ανταγωνιστική και παραγωγική. Αυτό δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση αν δεν σκοτωθεί τελείως αυτό το τέρας της γραφειοκρατίας όπου σαν λερναία ύδρα εκεί που κόβεις ένα κεφάλι ξεπετάγονται δύο. Όλοι μας έχουμε παραδείγματα και εμπειρίες πάνω σε αυτό. Σήμερα, έχουμε την ελπίδα ό,τι κάτι πρόκειται να αλλάξει, και η απογοήτευση έρχεται διπλή, όταν κανείς διαπιστώνει, ότι το τέρας είναι εδώ, ζωντανό και δυνατό, έτοιμο να σκοτώσει και τις τελευταίες ελπίδες, που έχει κανείς σε αυτή τη χώρα.

Είχα τη σκέψη, να φτιάξω ένα μικρό κοτέτσι, να στεγάσω καμία τριανταριά κότες σε ένα αγρόκτημα κάπου στην επαρχία Ερμιονίδας της Αργολίδας. Continue reading »

Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ)

Με νεότερη εγκύκλιό του το ΥΠΕΚΑ αποσαφηνίζει ότι δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση στην υποχρέωση έκδοσης ΠΕΑ στις νέες μισθώσεις. Με άλλα λόγια για κάθε δικαιοπραξία ακόμα και μίσθωση ακινήτου είναι υποχρεωτική η έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού.

Μέχρι σήμερα, έχουν εκδοθεί περίπου 60,000 πιστοποιητικά. Από αυτά τα 40.000 περίπου ανήκουν στη χειρότερη ενεργειακή κατηγορία (Η).

Ας είναι λοιπόν, από εδώ και στο εξής, το ΠΕΑ, μία από τις παραμέτρους που καθορίζουν την αξία του ακινήτου. Σε μία πρόσφατη επίσκεψή μας στη Γαλλία, δίπλα από κάθε αγγελία πώλησης οποιουδήποτε ακινήτου,  σε πρώτη θέση υπήρχε το πιστοποιητικό της ενεργειακής του ταξινόμησης.

Είναι γνωστές σε όλους οι αντιδράσεις των εμπλεκομένων στην αγορά κατοικίας και πως τούτη τη δύσκολη ώρα επιβαρύνεται με φόρους και υποχρεώσεις. Μεγάλες οι πιέσεις για νέα αναστολή του μέτρου.

Και αν έχει γίνει η διαδικασία μεταβίβασης ενός ακινήτου δαπανηρή και χρονοβόρα, εμείς πιστεύουμε πως το μέτρο κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

Ας τα αλλάξουμε όλα τώρα…

 

 

Πώς να διαλέξετε τη σωστή τεχνική εταιρεία για την κατασκευή του ακινήτου σας

Η κατασκευή ή η ανακαίνιση ενός ακινήτου, αν γίνεται για πρώτη φορά, είναι μία δύσκολη υπόθεση για τους ιδιοκτήτες. Η επιλογή της κατάλληλης τεχνικής – κατασκευαστικής εταιρείας που θα τους παραδώσει ένα καλό αποτέλεσμα, με το minimum των προβλημάτων και σε ένα λογικό κόστος  είναι μία πρόκληση . Continue reading »