Επιστρέφουν οι ξένοι αγοραστές στην ελληνική αγορά εξοχικής κατοικίας

Villa in Chinitsa Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε το 2017 για την αγορά εξοχικών κατοικιών, καθώς το αγοραστικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό φαίνεται πως έχει επιστρέψει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που συγκεντρώνει η Τράπεζα της Ελλάδος, κατά το φετινό πρώτο δίμηνο (Ιανουάριος – Φεβρουάριος) η εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό για την αγορά κατοικιών στην Ελλάδα αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 56,7%. Μάλιστα, η ΤτΕ έσπευσε να αναθεωρήσει προς τα πάνω τα στοιχεία της σχετικά με τα αντίστοιχα μεγέθη του 2016. Ειδικότερα, κατά το προηγούμενο έτος η ετήσια αύξηση των εισροών κεφαλαίων από το εξωτερικό, με κατεύθυνση την εγχώρια αγορά κατοικίας, ήταν εντέλει 45,3%, δηλαδή 270 εκατ. ευρώ έναντι 250 εκατ. ευρώ, που ήταν η αρχική εκτίμηση (186 εκατ. ευρώ το 2015). Σε κάθε περίπτωση, η μεγάλη άνοδος του πρώτου διμήνου του 2017 επιβεβαιώνει τις προβλέψεις των φορέων της αγοράς, που ανέμεναν σημαντική αύξηση της ζήτησης στην αγορά κατοικίας από το εξωτερικό, τόσο για την απόκτηση βίζας από πολίτες εκτός Ε.Ε., όσο και για τη δραστηριοποίηση στην αγορά βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών, όπως η Airbnb. Το γεγονός δε ότι η αύξηση των πρώτων μηνών καταγράφηκε στη λιγότερο τουριστική περίοδο του έτους και εν μέσω εντεινόμενης αβεβαιότητας, αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών, κρίνεται ακόμα πιο σημαντικό. Πλέον, μετά και την επίτευξη συμφωνίας λίγο πριν από την έναρξη της θερινής περιόδου, κρίνεται ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, που θα αυξήσει ακόμα περισσότερο τις συναλλαγές από το εξωτερικό.

Ενας ακόμα λόγος της ανόδου του αγοραστικού ενδιαφέροντος είναι και η ελκυστικότητα των ελληνικών εξοχικών κατοικιών. Σύμφωνα με στοιχεία της Global Property Guide, η μέση τιμή πώλησης μιας υψηλών προδιαγραφών εξοχικής κατοικίας, επιφάνειας 120 τ.μ., στην Ελλάδα στοιχίζει περί τα 2.700 ευρώ/τ.μ., κατατάσσοντας τη χώρα σε έναν από τους πλέον ελκυστικούς προορισμούς στη Μεσόγειο, καθώς στην Ιταλία το κόστος απόκτησης ενός ακινήτου ανάλογων προδιαγραφών είναι σχεδόν υπερδιπλάσιο και ανέρχεται σε 5.800 ευρώ/τ.μ. Αντίστοιχα, στην Ισπανία το κόστος αγγίζει τα 4.400 ευρώ/τ.μ. και στη γειτονική Τουρκία τα 3.000 ευρώ/τ.μ. Αντιθέτως, φθηνότερα πωλούνται τα εξοχικά στην Πορτογαλία (2.500 ευρώ/τ.μ.), στην Κύπρο (1.500 ευρώ/τ.μ.) και σε βαλκανικές χώρες, όπως η Ρουμανία (1.600 ευρώ/τ.μ.) και η Βουλγαρία (1.250 ευρώ/τ.μ.).

Σε ό,τι αφορά τις τιμές στην αγορά εξοχικών κατοικιών φέτος, στην πλειονότητα των περιοχών, η τάση είναι σταθεροποιητική. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ακινήτων, συνήθως οι συμφωνίες επιτυγχάνονται με έκπτωση της τάξεως του 10%-15% από την αρχικά ζητούμενη τιμή και μετά τη σχετική διαπραγμάτευση. Ο κανόνας αυτός ισχύει για ποιοτικά ακίνητα σε δημοφιλείς περιοχές. Ωστόσο υπάρχουν και εξαιρέσεις, όπως π.χ. η αγορά της Μυκόνου, όπου ορισμένοι πωλητές αυξάνουν, έστω και λίγο, τις ζητούμενες τιμές, καθώς η ζήτηση αυξάνεται συνεχώς, ενώ έχουν εκλείψει και οι διαπραγματεύσεις, θυμίζοντας την περίοδο πριν από την οικονομική κρίση.

Του Νίκου Ρουσάνογλου στην Καθημερινή