Ένα βήμα εμπρός και σαράντα χρόνια πίσω στην εκτός σχεδίου δόμηση

Από το Στέφανο Μάνο*

Τέλος Ιουλίου ενθουσιάστηκα διαβάζοντας στην «Κ» ρεπορτάζ του Γιώργου Λιάλιου, σύμφωνα με το οποίο το υπουργείο Περιβάλλοντος επιχειρούσε μια σημαντική τομή σε σχέση με τη διαχείριση του χώρου στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε ότι σε μία διετία πρόκειται να καταργηθούν όλες οι παρεκκλίσεις στην εκτός σχεδίου δόμηση, η οποία θα επιτρέπεται μόνο σε οικόπεδα με ελάχιστη αρτιότητα τεσσάρων στρεμμάτων. Στο ίδιο πλαίσιο, θα επιβληθεί αναστολή στην έκδοση νέων οικοδομικών αδειών για τουριστικές εγκαταστάσεις σε εκτός σχεδίου περιοχές στη Μύκονο και στη Σαντορίνη, έως ότου ολοκληρωθεί η θέσπιση πολεοδομικού σχεδίου για το σύνολο της έκτασής τους. Αυτά διάβασα και ενθουσιάστηκα. Στις 6 Οκτωβρίου, 60 προσωπικότητες έστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό συγχαίροντάς τον «για την πρωτοβουλία της κυβέρνησής του να ελέγξει την εκτός σχεδίου δόμηση, μετά από την ανεξέλεγκτη επέκτασή της στη μεταπολεμική περίοδο». Ολοι βιάστηκαν. Και εγώ που ενθουσιάστηκα και η Ελληνική Εταιρεία που κινητοποίησε τις 60 προσωπικότητες που προσυπέγραψαν την επιστολή/διακήρυξη που δημοσίευσε η «Κ» στις 11 Οκτωβρίου. Διότι την Κυριακή 18 Οκτωβρίου ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκης, ενεργών προφανώς με εντολή του πρωθυπουργού, ανακοίνωσε ότι δεν θα ανοίξει το θέμα του πολεοδομικού χαρακτηρισμού των δρόμων. Το ζήτημα αναβάλλεται. Continue reading »

Μεγάλο Έργο

Μεγάλο έργο, είναι εκείνο που δεν γίνεται με συμβιβασμούς, ούτε με τακτικές εκτός της ‘ζώνης άνεσης’. Θα γίνει μεγάλο, όχι εξαιτίας της υπερβολικής προσοχής ή της τεχνικής αλλά για ένα και μόνο ένα λόγο.

Επειδή κυνηγάει την τελειότητα και όσο αυτή απομακρύνεται τόσο το κυνήγι γίνεται αδιάκοπο, σχεδόν αμείλικτο.

Τα μεγάλα έργα, δεν υπακούν σε κανόνες αλλά τους δημιουργούν, αφήνοντας ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους στο χρόνο.

Ένα μεγάλο έργο σε κάνει απλά να ηρεμείς.

Παναγιώτης Γούτος

A great project is one that is not made with compromises, nor with tactic outside the ‘comfort zone’. It will become big, not because of too much attention or technique but for one and only one reason. Because it pursues perfection and the further it goes, the hunt becomes uninterrupted, almost relentless. Great works do not obey rules but create them. Leaving their indelible imprint on time.

A great project just makes you calm.

Panagiotis Goutos