Κίνδυνοι για παγκόσμια «φούσκα» στα ακίνητα;

Εκτινάχθηκαν οι τιμές ακινήτων παγκοσμίως το τελευταίο 12μηνο

Άνοδο τιμών έχουν δημιουργήσει στην παγκόσμια αγορά ακινήτων τα τρισεκατομμύρια δολάρια που έχουν διοχετεύσει στις αγορές ανά τον κόσμο κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις. Μέσα σε ένα περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων, οι διεθνείς θεσμικοί επενδυτές αναζητούν προσοδοφόρες επιλογές και στρέφονται στα ακίνητα για εκμετάλλευση. Την ίδια στιγμή, πολίτες σε Ευρώπη, Ασία και ΗΠΑ έχουν αυξήσει τις αποταμιεύσεις τους στη διάρκεια των lockdowns και αναζητούν άνετα ακίνητα για να συνδυάσουν οικογενειακή και επαγγελματική ζωή, καθώς προβλέπουν –και επιδιώκουν πολλές φορές– ότι θα συνεχίσουν την τηλεργασία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το αποτέλεσμα είναι η συνεχής άνοδος στις τιμές των κατοικιών, που στη διάρκεια δώδεκα μηνών μέχρι τον Ιούλιο έχουν κυριολεκτικά εκτοξευθεί.

 

 

Την πιο θεαματική άνοδο σημειώνουν οι τιμές των κατοικιών στις μητροπόλεις της Ασίας, καθώς σε ορισμένες από τις ακριβότερες περιοχές της οι τιμές έχουν εκτοξευθεί έως και 37% σε διάστημα δώδεκα μηνών. Σύμφωνα με σχετική έρευνα του αμερικανικού δικτύου CNBC, στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα ακίνητα στα προάστια του Σίδνεϊ στην Αυστραλία, όπου μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 οι τιμές σημείωσαν άνοδο από 15% έως 27% για διαμερίσματα με δύο κρεβατοκάμαρες, ενώ για τα μεγαλύτερα διαμερίσματα η αύξηση έφτασε στο 37%.

Παράλληλα, η έρευνα του CNBC αναφέρει ότι περίπου στο ίδιο χρονικό διάστημα, από τον Ιούλιο του περασμένου έτους μέχρι τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ σημείωσαν κατά μέσον όρο αύξηση 10,3%. Στην Ευρώπη, στοιχεία της ΕΚΤ φέρουν τις τιμές των ακινήτων στην Ευρωζώνη να έχουν αυξηθεί από το τέλος του περασμένου έτους κατά 5,8% μέσα σε δώδεκα μήνες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο που έχει καταγραφεί από το 2007.

Πιο ακραία είναι η περίπτωση της Ολλανδίας, όπου οι τιμές των κατοικιών ήταν στην αρχή του καλοκαιριού αυξημένες κατά 12,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους.

Πρόσφατη έρευνας του ΟΟΣΑ που φέρουν τις τιμές των ακινήτων στις 40 χώρες-μέλη του να έχουν σημειώσει κατά μέσον όρο αύξηση 9,4% μόνο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021. Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό, πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 30 ετών και είναι θεαματική κυρίως σε ΗΠΑ, Νότια Κορέα, Νέα Ζηλανδία, Καναδά και Τουρκία.

Μετά την δεκαετή πλέον ύφεση, είναι νωρίς πλέον να πει κανείς αν πρόκειται για “φούσκα” ή για άνοδο που θα συνεχιστεί. Τα μεγέθη που συντηρούν αυτή την άνοδο, φαίνεται θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν. Η πανδημία εξακολουθεί να παραμένει μία άγνωστη παράμετρος…

Πηγή

καθημερινή