Ουρανοξύστες και πόλεις

Η απόφαση της περασμένης εβδομάδας που ελήφθη από τον αρμόδιο υπουργό Οικισμού, Κοινοτήτων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Ηνωμένου Βασιλείου, Μάικλ Γκόουβ να αρνηθεί την κατασκευή του πύργου «Tulip» της Foster & Partners στο κέντρο του Λονδίνου φαίνεται ότι ξάφνιασε πολλούς, ειδικά καθώς είχε αναφερθεί ευρέως ότι στο έργο θα δινόταν το πράσινο φως.
Η απόφαση αυτή πανηγυρίστηκε σε πολλές πλευρές. Ανάμεσά τους ήταν εκείνοι που ανησυχούσαν για το κόστος της κατασκευής, τον αντίκτυπό της σε μνημεία μεγάλης πολιτιστικής κληρονομιάς που βρίσκονται σε κοντινές τοποθεσίες, την παραγωγή του άνθρακα που θα παραχθεί/παράγεται από την δομή αυτή – καθώς και από όσους πίστευαν ότι ήταν απλώς μία άσχημη κατασκευή, μία σχεδιαστική αποτυχία.
Ωστόσο, έχουν προκύψει ερωτήματα σχετικά με το εάν αυτή η άρνηση θα αποτελεί προηγούμενο για την απόκτηση οικοδομικής άδειας για ψηλά κτίρια στο Λονδίνο στο μέλλον.
Η Lydia O’Hagan, συνεργάτης στο δικηγορικό γραφείο Charles Russell Speechlys, πιστεύει ότι θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στα ψηλά κτίρια.
«Η απόφαση του υπουργού Γκόουβ μπορεί να είναι σημάδι πιο δύσκολων εποχών για τα ψηλά κτίρια», είπε η Lydia O’Hagan. «Η καθοδήγηση ψηλών κτιρίων μέσω του συστήματος σχεδιασμού είναι πιθανό να γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη με την πρόσφατη υιοθέτηση του νέου σχεδίου του Λονδίνου και τους επερχόμενους φόρους στους κατασκευαστές.
Ωστόσο, παρά τις προκλήσεις, τα ψηλά κτίρια παρουσιάζουν επίσης μοναδικές ευκαιρίες. Μπορούν να προσφέρουν περισσότερο χώρο σε ένα οικόπεδο, καταλαμβάνοντας μικρότερο χώρο σε κάλυψη και προσφέροντας περισσότερο πράσινο, να έχουν μικρότερο αποτύπωμα, να συνεισφέρουν στη ζωή της πόλης μέσω εμπορικών και οικιστικών καταλυμάτων και συναφών εγκαταστάσεων, καθώς και να συνεισφέρουν θετικά στον ορίζοντα, με γνωστά παραδείγματα όπως το Shard και το Gherkin.
Το Tulip επρόκειτο να κατασκευαστεί στο Σίτι του Λονδίνου, κοντά σε μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς όπως ο Πύργος του Λονδίνου, και δεν είχε σχέδια για χώρους γραφείων ή κατοικιών. Θα είχε επίσης υψηλό επίπεδο ενσωματωμένου άνθρακα στα θεμέλια από σκυρόδεμα. Όπως είπε ο δήμαρχος του Λονδίνου Sadiq Khan όταν το απέρριψε αρχικά το 2019, θα είχε «πολύ περιορισμένο δημόσιο όφελος».
Photo credit: © DBOX for Foster + Partners
πηγή : newcivilengineer.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *