Ωρολογιακή βόμβα οι αυξήσεις τιμών στα οικοδομικά υλικά

Σε «ωρολογιακή βόμβα» για την αγορά ακινήτων εξελίσσεται η εκρηκτική αύξηση στα οικοδομικά υλικά, η οποία μεσοσταθμικά ανέρχεται στο +35%, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά ακόμη και το 50%.

Όπως επισημαίνουν κύκλοι της αγοράς, το υπέρογκο κόστος των οικοδομικών υλικών σε συνδυασμό με την αύξηση της τιμής του ακινήτου, αλλά και την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών από την 1η Ιανουαρίου επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τον κλάδο του real estate.

«Τα μαντάτα δεν είναι καλά» όπως λένε χαρακτηριστικά και προσθέτουν πως ήδη το κόστος κατασκευής από τις αρχές του 2021 έχει ξεπεράσει το 25%.

Οι αυξημένες τιμές στα υλικά προκαλούν…  ντόμινο και αύξηση και στο κόστος κατασκευής, στα καινούρια, νεόδμητα ακίνητα και ως εκ τούτου δημιουργούνται προβλήματα και στην πώληση των ακινήτων.

Πολλοί δε, είναι εκείνοι που κρούουν «καμπανάκι» κινδύνου, επισημαίνοντας ότι η εκτίναξη στις τιμές των υλικών μπορεί να οδηγήσει πολλά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, στο να σταματήσουν και για άλλα να μην ξεκινήσει καν η υλοποίησή τους.

Ο πρόεδρος του ΙΝ.ΚΑ., Γιώργος Λεχουρίτης, δίνει αναλυτικά τις τιμές στις οποίες έχουν φτάσει τα υλικά.

Ο σίδηρος από 0,75 – 0,85 ευρώ που ήταν η τιμή του το 2020, έχει φτάσει στα 1,10 ευρώ. Το τσιμέντο (25άρι τσουβάλι) από 4,50 ευρώ πέρυσι, φέτος πωλείται στα 6 ευρώ, ενώ η τιμή των τούβλων από 0,15 ευρώ έχει ανέλθει στα 0,21 ευρώ.

Ακόμη, η αύξηση στις τιμές των μετάλλων ξεπερνά ακόμη και το 30%, ενώ στα χρώματα παρατηρείται άνοδος του κόστους κατά 15%. Τα αδρανή υλικά κοστολογούνται στα 15 ευρώ ο τόνος όταν το 2020 το κόστος τους ήταν στα 13 ευρώ/ τόνος.

Σε ανοδική… τροχιά και ο χαλκός με την αύξηση να υπολογίζεται στο +40%.

Το κόστος των οικοδομικών υλικών διαμορφώνεται και ανάλογα με την περιοχή λόγω του μεταφορικού κόστους που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την τελική τιμή και τον καταναλωτή.

Ο ίδιος προσθέτει ότι «όλο αυτό το σκηνικό επηρεάζει και την αγορά ακινήτων και συγκεκριμένα την τιμή του τετραγωνικού μέτρου. Ανάλογα και με την περιοχή στην οποία βρίσκεται το ακίνητο, η ποσοστιαία αύξηση μεσοσταθμικά σε ολόκληρη την Επικράτεια αγγίζει το 30%».

Προσωπική μας άποψη, είναι ότι η άνοδος στην τιμή των ακινήτων τροφοδοτείται κυρίως από την αύξηση της ζήτησης και όχι από την αύξηση των τιμών των οικοδομικών υλικών. Απόδειξη σε αυτό είναι ότι παρά την αύξηση των λεγόμενων τιμών, η αγορά δείχνει να έχει τη δυνάμεις να τις αντέξει και συνεχίζει χωρίς σημάδια κόπωσης ή αναστολής δυνάμεων.  Το θέμα είναι ξανά, αν θα μείνουν κάποιοι με το “μουντζούρη” στο χέρι, δηλαδή να έχουν κατασκευάσει με ακριβές τιμές και να έρθει η στιγμή που θα υποχωρήσει η ζήτηση…

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *