Δημόσια Διοίκηση και Λειτουργία του Κράτους

Είναι γεγονός πως η κατάσταση της Ελλάδας σήμερα, οφείλεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό στη προβληματική λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών, καθώς και στην αδιαφορία της δικαιοσύνης  όταν πρόκειται για ενέργειες ατόμων σε υψηλές θέσεις οι οποίες βλάπτουν την χώρα.

Θέλω να αναφερθώ λοιπόν σε αυτό, το οποίο πιστεύω πως αν δε λυθεί άμεσα ίσως η χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη. Πρόκειται απλά για ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα, σίγουρα  όμως υπάρχουν και άλλα.

Το έτος 2011, έπειτα από 6 χρόνια, δικαστήριο επέβαλλε την …εξοντωτική ποινή των 14 μηνών σε φυλάκιση, στην προϊστάμενη της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων,  για πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων της (κατά το χρονικό διάστημα 2003-2006), παρακώληση της Υπηρεσίας και άλλων «ελαφριών» θα έλεγα χαρακτηρισμών. Άλλα όπως, αρχαιοκαπηλία, δωροδοκία,  δεν μπόρεσαν να στοιχειοθετηθούν και να αποδειχτούν στο δικαστήριο.

Η Υπηρεσία αυτή είναι η μόνη για όλο τον Ελλαδικό χώρο, και υπάγεται στο Υπουργείο Πολιτισμού. Κάθε φύσης τεχνικό έργο και έγκριση σε θαλάσσιο χώρο απαιτεί την έγκρισή της. Ακόμα, είναι αρμόδια για υποθαλάσσιες αρχαιολογικές έρευνες και ανασκαφές. Μπορεί λοιπόν να αντιληφθεί κανείς την εξουσία και τη δύναμη αυτή της θέσης. Όταν μάλιστα, από το σκεπτικό της απόφασης, «… είχε σκοπίμως βγάλει σε αχρηστία και εκτός λειτουργίας το μόνιμο καταδυτικό προσωπικό της Υπηρεσίας, και ανέθετε με αδιαφανείς και διαβλητές διαδικασίες σε τρίτους, ιδιώτες, την καταδυτική έρευνα», και εκείνη μόνη, ήταν δυνατό να αξιολογήσει, να εγκρίνει ή όχι την εκτέλεση κάποιου έργου, ιδιωτικού ή δημόσιου, αναπτυξιακού για τη χώρα. Μήτε την απόφαση του Υπουργού δεν λάμβανε υπόψη της, ο οποίος τη διέτασσε να παραδώσει τη θέση της και εκείνη αρνούταν. Ακόμα και για αυτό χρειάστηκε εισαγγελική παρέμβαση

Αν ασχοληθεί κανείς με την υπόθεση πραγματικά θα τα χάσει. Πώς είναι δυνατό να συμβαίνουν αυτά και η χώρα ακόμα να στέκεται όρθια; Αναρωτιέται κανείς, μόνο 14 μήνες φυλάκιση; Οι πιο σοβαρές καταγγελίες δεν έγινε δυνατό να στοιχειοθετηθούν. Ρομαντικός της κατάδυσης ο ενάγον δικηγόρος,  όπου μετά από πολύχρονο αγώνα και αφού ασχολήθηκαν με αυτόν 4 ειδικοί εισαγγελείς, πέτυχε την απόφαση.

Διέταξε κανείς άραγε το άνοιγμα των λογαριασμών της κυρίας και των συγγενικών της προσώπων;

2 comments

  1. “Το κράτος, είμαι εγώ” (L’État, c’est moi)
    Η γνωστή ρήση του Λουδοβίκου ΙΔ’ στην Ελλάδα δυστυχώς δεν λέγεται απο βασιλείς αλλά απο “δημόσιους λειτουργούς”. Για να δούμε θα βρεθεί κανείς “ρομαντικός” πολιτικός να ερευνήσει το ναυάγιο “Ελλάδα”? Πρώτα διάσωση του και μετά ΤΙΜΩΡΙΑ.

    1. Μαζί Αντρέα μαζί, πρέπει επιτέλους κάποιοι να τιμωρηθούν, να δείξουμε ότι στη χώρα τηρούνται οι Νόμοι, πρέπει να γίνει άμεσα αυτό γιατί δυστυχώς επικρατεί ανομία, δεν τηρούνται οι Νόμοι σε αυτή τη χώρα, να ικανοποιηθεί και το περί δικαίου αίσθημα της κοινής γνώμης.
      Καλή μας δύναμη…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *