Γραφειοκρατική Τρέλα

Λέγονται και γράφονται πολλά για τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις διοικητικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν σε αυτή τη χώρα προκειμένου να καταστεί ανταγωνιστική και παραγωγική. Αυτό δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση αν δεν σκοτωθεί τελείως αυτό το τέρας της γραφειοκρατίας όπου σαν λερναία ύδρα εκεί που κόβεις ένα κεφάλι ξεπετάγονται δύο. Όλοι μας έχουμε παραδείγματα και εμπειρίες πάνω σε αυτό. Σήμερα, έχουμε την ελπίδα ό,τι κάτι πρόκειται να αλλάξει, και η απογοήτευση έρχεται διπλή, όταν κανείς διαπιστώνει, ότι το τέρας είναι εδώ, ζωντανό και δυνατό, έτοιμο να σκοτώσει και τις τελευταίες ελπίδες, που έχει κανείς σε αυτή τη χώρα.

Είχα τη σκέψη, να φτιάξω ένα μικρό κοτέτσι, να στεγάσω καμία τριανταριά κότες σε ένα αγρόκτημα κάπου στην επαρχία Ερμιονίδας της Αργολίδας. Ακόμα, ένα μικρό μαντρί για να στεγάσω πέντε κατσίκες. Όλα αυτά για οικιακή και προσωπική χρήση. Γερμανικά σκεπτόμενος, ζήτησα από τη Νομαρχία άδεια(Κτηνιατρική Υπηρεσία). Εκεί με έστειλαν να ζητήσω άδεια από την Αρχαιολογία, ίσως και στην Πολεοδομία είπαν, δεν ήξεραν. Στην πολεοδομία μου είπαν ότι δε γνωρίζουν κάτι σχετικό και κανονικά απαιτείται οικοδομική άδεια εκτός και αν τους προσκομίσουμε Νόμο που λέει το αντίθετο!!! Ακόμα, μου ζήτησαν σχέδια του κοτετσιού( η Αρχαιολογία, γιατί στην Πολεοδομία δεν έκανα αίτηση). Επίσης, τοπογραφικό διάγραμμα εξαρτημένο σε απόλυτες συντεταγμένες, όπου να φαίνεται το μαντρί και το κοτέτσι, όψεις, κατόψεις και τομές.

Τα κάναμε όλα και τα υποβάλλαμε (στην Αρχαιολογία Ναυπλίου) στις 13/12/11. Εκείνοι, γρήγορα αλήθεια, στις 16/12/11 μας απάντησαν (φαίνεται τις έχουν έτοιμες τις απαντήσεις, σε όλους τις ίδιες δίνουν), ότι για το κοτέτσι και το μαντρί πρέπει να κάνω δοκιμαστικές τομές με χρήση μηχανήματος(Φ5Β/13/9837). Τις έκανα και αυτές, αφού πρώτα έκλεισα ραντεβού την 16/1/12, αλλά έπειτα μου είπαν να μην κάνω τίποτα, μέχρι να έρθουν να δουν τις τομές και να μου δώσουν βεβαίωση(φυσικά δε βρήκαμε τίποτα), άγνωστο πότε. Σημειώστε ότι, το αγρόκτημα οργώνεται σε βάθος μεγαλύτερο των κατασκευών, προφανώς αν υπήρχαν αρχαία δε θα βρίσκονται σε αυτή τη στάθμη.  Να σημειώσω ότι το αγρόκτημα είναι σε εκτός σχεδίου περιοχή η οποία δεν έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικού ενδιαφέροντος σε κανένα βαθμό. Κάλεσα τηλεφωνικά την αρμόδια υπάλληλο στο Ναύπλιο, ούτε λίγο ούτε πολύ, με παρατήρησε να μην παραπονιέμαι, γιατί θα μπορούσε να διατάξει η εργασία να γίνει με τα χέρια και όχι με μηχάνημα…. Κανονική ανασκαφή δηλαδή. Μου τόνισε ακόμα ότι, αυτό το δικαίωμα της το δίνει ο Νόμος, και πως σε άλλη περίπτωση, αν δηλαδή μου έδινε την άδεια εργασιών χωρίς έρευνα, κινδύνευε με διοικητικές κυρώσεις. Παραλογισμός πλήρης δηλαδή, περιχαράκωση του υπαλλήλου πίσω από ένα νομικό πλαίσιο απαρχαιωμένο, αντιαναπτυξιακό, …για ένα κοτέτσι καταλαβαίνετε?
Εμείς από την άλλη, ελπίζουμε να γίνουν επενδύσεις να έρθουν επενδυτές σε αυτή τη χώρα, ώστε να βγούμε από την κρίση.  Με αυτές τις Υπηρεσίες; Με αυτούς του Δημόσιους Υπαλλήλους που λες αλήθεια έχουν εκπαιδευτεί για να ταλαιπωρούν τον πολίτη; Γνωρίζουν κάθε παράγραφο των Νόμων που προκαλεί εμπόδια, τους ερμηνεύουν όπως θέλουν και λες αγνοούν κάθε διάταξη ευνοϊκή και καταλυτική για την υπόθεσή σου.  Έχεις την αίσθηση ότι πρόκειται περί διαστροφής, πράγματι.

Σαν επίλογος, υπάλληλος της Υπηρεσίας, αναρωτήθηκε, γιατί ζητάμε την άδεια…, και δεν το κάνουμε παράνομα.

Η άλλη Υπηρεσία(Κτηνιατρική Ναυπλίου) θα πραγματοποιούσε αυτοψία αλλά για πολύ καιρό δεν είχαν καύσιμο στο Υπηρεσιακό αυτοκίνητο. Τους είπα να τους μεταφέρω με δικό μου, ούτε έτσι τα καταφέραμε. Αυτές τις ημέρες λείπει σε άδεια η αρμόδια και δεν την αντικαθιστά κανείς.

Για την Πολεοδομία αφήστε τα, ούτως ή άλλως δεν προτίθεμαι να κάνω καμία αίτηση για άδεια. Θα μου ζητήσουν οικοδομική άδεια, αρχιτεκτονική μελέτη, στατική ίσως και ενεργειακή μελέτη για τα κοτόπουλα.

Πέρασαν έτσι τρεις μήνες, με εκείνα και με τα άλλα και ακόμη δεν έχω έγκριση για το κοτέτσι από καμία Υπηρεσία.

Έτσι αποφάσισα και εγώ να το κάνω πλέον αυθαίρετα. Ξέρετε, τέσσερις τοίχους από τσιμεντόλιθους, μία πόρτα, συρμάτινη περίφραξη κλπ.

Όπως φαίνεται, πρέπει να κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι, για να αλλάξει αυτή η χώρα και πρέπει να δούμε πολλά ακόμα να συμβούν…

Πρέπει να την γκρεμίσουμε και να τη  φτιάξουμε πάλι από την αρχή…

  • Διοικητική Μεταρρύθμιση άμεσα.
  • Επανεκκίνηση σε όλο το Δημόσιο Τομέα.
  • Κατάργηση της μονιμότητας των Δημόσιων Υπαλλήλων.

One comment

  1. Panayiotis Goutos says:

    ..μέχρι σήμερα δεν το έφτιαξα αυτό το κοτέτσι! Καμία Υπηρεσία δε μου χορήγησε κάποια άδεια, κουράστηκα να το κυνηγάω, ίσως δεν το ήθελα και πάρα πολύ…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *