Χωροταξικός & Πολεοδομικός Σχεδιασμός – Πρόταση

Nice expansion
Μελέτη επέκτασης της γαλλικής πόλης της Νίκαιας και παρουσίασή της στην κορυφαία έκθεση για το Real Estate & Development της MIPIM.

Αισθάνομαι την ανάγκη να γράψω κάτι σχετικά με τον χωροταξικό & πολεοδομικό σχεδιασμό γιατί νοιώθω πως ενώ αρκετοί έχουν ακούσει αυτές τις λέξεις δε γνωρίζουν την έννοια και την επιστημονική τους σημασία.

Κατ’ αρχήν χωροταξία και πολεοδομία είναι επιστήμες και όχι ασκήσεις επί χάρτου. Πεδίο έρευνας και μελέτης τους είναι η ορθή διευθέτηση του ανθρώπου και των δραστηριοτήτων του στο περιβάλλον, η εναρμοσμένη σχέση τους και ανάπτυξη τους. Ακόμα, η σχεδιασμένη ανάπτυξη των πόλεων, ο καθορισμός των βιομηχανικών περιοχών, των ζωνών πρασίνου, των κοινόχρηστων χώρων, καθώς και η εξάλειψη των επιπτώσεων της ανθρώπινης παρέμβασης. Οι μελέτες αυτές οφείλουν να γίνονται σε βάθος χρόνου έως και πενήντα χρόνια, σε σχέση πάντα με την εκτιμώμενη πληθυσμιακή μεταβολή.

Τα παραπάνω, για να μην υπάρχει σύγχυση και ξεχνάμε τα αυτονόητα, μιας και αρκετοί νομίζουν ότι πολεοδομία είναι η γνωστή σε όλους μας Υπηρεσία, της διαφθοράς και της διαπλοκής, η οποία είθε να καταργούταν αύριο το πρωί.

Εαν κάποιος σκεφτεί κατά συνέπεια για ποιο λόγο το αστικό και περιαστικό περιβάλλον στην Ελλάδα έχει αυτή τη μορφή, ας μη βιαστεί να επιρίψει τις ευθύνες στην επιστήμη, φταίμε σίγουρα και εμείς οι επιστήμονες, αλλά το κρίμα ας πέσει σε εκείνους που ψηφίζουμε και μας εκπροσωπούν και σε εμάς όμως που τους δίνουμε την ψήφο μας.

Η απάντηση είναι, γιατί πολύ απλά δεν έχει εκπονηθεί κανένα τέτοιο σχέδιο στη χώρα μας μετά τον πόλεμο, γιατί οι επιστήμονες σε αυτή τη χώρα είναι απαξιωμένοι, γιατί άλλα είχαν προτεραιότητα. Έτσι οι πόλεις μας, τα χωριά μας και τα πάντα γύρω μας είναι πρόχειρα φτιαγμένα και δίνουν σε όλους την αίσθηση ότι είναι στην τύχη έτσι, γιατί έτσι είναι.

Μιας και είμαστε μέσα στην κρίση προτείνουμε κάτι ακραίο και ριζοσπαστικό. Άμεση αναστολή όλων των οικοδομικών εργασιών, και ας μην πέσουν πάνω να μας φάνε, ότι η αγορά είναι ήδη νεκρή και θα δεχτεί τη χαριστική βολή, θα υπάρχει διόγκωση της ανεργείας κλπ., ούτως ή άλλως είμαστε σε ύφεση και υπάρχει υποαπασχόληση, ενώ απλά συνεχίζουμε τα ίδια λάθος πράγματα. Οπότε προτείνουμε:

  • Συγκρότηση επιτροπής Πολεοδομικού και Χωροταξιακού Σχεδιασμού για όλη την Ελληνική επικράτεια.Χρονοδιάγραμμα εκπόνησης μελέτης και ψήφισης του νομοσχεδίου έξι μήνες
  • Αποκέντρωση, (πχ. Υπουργεία ή Υπηρεσίες τους σε διάφορες πόλεις). Τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας και μεταφοράς δεδομένων μηδενίζουν τις αποστάσεις. Τόνωση στην περιφέρεια και στις πόλεις που μαράζουν.
  • Επανασχεδιασμός και ανάπλαση του αστικού περιβάλλοντος όλων των πόλεων με πρώτες την πρωτεύουσας και τη συμπρωτεύουσας, αποπληθυσμιοποίηση, πτώση τιμών των ακινήτων, δημιουργία χώρων πρασίνου, ανάπλαση υποβαθμισμένων περιοχών, διενέργεια αρχιτεκτονικών διαγωνισμών.

Σημειώστε πως σήμερα τεράστιο ανθρώπινο και επιστημονικό δυναμικό της χώρας είναι χωρίς απασχόληση και σκέπτεται τη μετανάστευση. Οι πόροι που θα απαιτηθούν είναι ελάχιστοι, είναι βέβαιο πως θα προσελκύσουμε άμεσες ξένες επενδύσεις, έχοντας θεσμοθετήσει προηγουμένως το απαιτούμενο θεσμικό πλαίσιο.  Στόχος να έχουν μετασχηματιστεί οι πόλεις μας σε πρότυπα σε είκοσι χρόνια!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *