Χρήσεις γης. Επιτέλους;

Διαβάζουμε:”Σχέδιο νόμου για τη χωροταξική και πολεοδομική ανασυγκρότηση της χώρας επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και αναμένεται να βγεί για δημόσια διαβούλευση εντός των επόμενων ημερών.Το νομοσχέδιο φιλοδοξεί να απλοποιήσει τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό καθορίζει πέντε επίπεδα σχεδιασμού από επτά σήμερα ενώ μεταφέρει σημαντικές αρμοδιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση.Συγκεκριμένα το υπουργείο εκπονεί τα γενικά χωροταξικά τα ειδικά χωροταξικά πλάισια ενώ τα περιφερειακά πλαίσια και ο πολεοδομικός σχεδιασμός περνά εξ ολοκλήρου στις Αποκεντρωμένες διοικήσεις και τον αρμόδιο γενικό γραμματέα.Σημαντική τομή η θεσμοθέτηση των ΔΗΠΟΣΑ (Δημοτικά Πολεοδομικά Σχέδια Ανάπτυξης) που καλύπτουν στο σύνολό του τον κάθε καλλικρατικό δήμο με ευθύνη του δημάρχου.Σε κάθε ΔΗΠΟΣΑ τα οποία αντικαθιστούν τα ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ θα προβλέπεται υποχρεωτικά η χωροθέτηση και των πέντε γενικών κατηγοριών χρήσεων γης που είναι:

περιοχές προστασίας,

περιοχές προς πολεοδόμηση,

αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας

περιοχές οικονομικών δραστηριοτήτων

και περιοχές υψηλής όχλησης και αστικών υποδομών (βιομηχανικές ζώνες, βιολογικούς καθαρισμούς κλπ).

Επιπλέον ο κάθε δήμος είναι υποχρεωμένος να χωροθετεί Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης (ΖΥΣΔ). Οι ζώνες αυτές χωροθετούνται κατά προτεραιότητα σε εγκαταλελειμμένους οικισμούς η σε οικισμούς με πληθυσμό άνω των 200 κατοίκων ή με περισσότερες από 300 κατοικίες.

Εξαιρούνται η Αττική, η Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο Κρήτης και περιοχές όπου έχουν ανεγερθεί πολλά αυθαίρετα κτίσματα που χαρακτηρίζονται ως υψηλής πολεοδομικής επιβάρυνσης. Στις Ζώνες αυτές ορίζονται μέγιστη αρτιότητα τα 400 τ.μ. με μέγιστο συντελεστή δόμησης 0,5. Ελάχιστο εμβαδό της κάθε Ζώνης Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης καθορίζονται τα 5.000 στρέμματα.

Οι περιοχές όπου θα χαρακτηρίζονται ως υψηλής πολεοδομικής επιβάρυνσης δεν θα δημιουργείται ΖΥΣΔ από τους δήμους και οι ζώνες θα καθορίζονται από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Με την νέα αργάνωση το υπουργείο φιλοδοξεί μέσα στα επόμενα 7 χρόνια μέχρι το 2020 που θα έχει ολοκληρωθεί και το κτηματολόγιο να υπάρχουν θεσμοθετημένες χρήσεις γης για όλη την χώρα, με ταυτόχρονη κατάργηση των παρεκκλίσεων γύρω από οικισμούς και της εκτός σχεδίου δόμησης.

Μέχρι την ολοκλήρωση του σχεδιασμού διατηρείται η αρτιότητα των 4 στρεμμάτων στα εκτός σχεδίου οικόπεδα, αλλά μειώνεται η δομήσιμη επιφάνεια από 200 τ.μ. σε 100, με 150 τ.μ.

Το φιλόδοξο αυτό σχέδιο χρηματοδοτείται από το νεο εσπα και πόρους από το πρασινο ταμείο.”

Πηγή
περιοδικό Re+d
Κτηματαγορά “Γούτος”
 
Σχόλιό μας
Είναι ανάγκη επιτακτική στη χώρα μας να καταρτιστεί το Κτηματολόγιο και να καθοριστούν οι Χρήσεις Γης. Το ζητούμενο είναι αν θα καταφέρουν οι Περιφερειάρχες και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να τα βάλουν με τα λεγόμενα μικροπολιτικά συμφέροντα και να νομοθετήσουν σύμφωνα με τις επιταγές της επιστήμης της Πολεοδομίας και της Χωροταξίας. Μέσα σε εποχές Κρίσης σαν τις σημερινές, μπορούν τα πράγματα να οδηγηθούν προς το καλύτερο, είναι πιο σύνηθες όμως, ιστορικά, να εξελίσσονται προς το χειρότερο. Σε καθεστώτα πολιτικής αστάθειας, όπως σήμερα, με έντονη πολιτική και κοινωνική πόλωση, αναθέτοντας την εξουσία σε όλο και λιγότερους και ίσως ανεπαρκέστερους μπορούν να συντελεστούν περιβαλλοντικά εγκλήματα, και ένα χρησιμότατο εργαλείο όπως αυτό να αποδειχτεί στην πράξη …εργαλείο “αυτοχειρίας”. Το πρώτο που θα έπρεπε κανείς να κάνει, μαζί με τη διαβούλευση, είναι να εξηγήσει στους πολιτικούς, τί είναι Χωροταξία και τί Πολεοδομία.
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά λοιπόν…
 
Παναγιώτης Γούτος
Πολιτικός Μηχανικός

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *