Εκρηκτική η ζήτηση για μεγάλα ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας

Μπαράζ διαγωνισμών για μεγάλα κτίρια που ανήκουν σε Ταμεία, ιδρύματα και φορείς και τα οποία προορίζονται για ξενοδοχεία, ενώ αυξάνεται και η διάθεση ακινήτων προς πώληση και μίσθωση για γραφειακή ή εμπορική χρήση

 

Mε μπαράζ διαγωνισμών για μεγάλα ακίνητα από Ταμεία, ιδρύματα και φορείς -που είναι και οι μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας- ξεκίνησε η νέα χρονιά, επιβεβαιώνοντας το μεγάλο ενδιαφέρον που υφίσταται αυτή τη στιγμή για μεγάλα κτίρια στην πρωτεύουσα για… πάσα χρήση.

Παρά τη λειτουργία δεκάδων νέων ξενοδοχείων στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια, η ξενοδοχειακή χρήση παραμένει σε πρώτη ζήτηση, με ουκ ολίγους ενδιαφερόμενους επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό να συνωστίζονται «για ακίνητα της τάξεως των 3.000 τ.μ. στο κέντρο», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν στο NM/«business stories» στελέχη του εγχώριου real estate.

Την ίδια στιγμή αυξάνονται και πληθύνονται οι ιδιοκτησίες που βγαίνουν προς μίσθωση ή πώληση για γραφειακή ή εμπορική χρήση, με την αγορά να εκφράζει τώρα ανοικτά ανησυχίες για το ενδεχόμενο υπέρμετρης ανόδου των τιμών λόγω της μεγάλης αύξησης από πλευράς -κυρίως- των ιδιοκτητών.

Δεν είναι τυχαία η δήλωση την περασμένη εβδομάδα του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών (ΕΣΑ) Σταύρου Καφούνη, ο οποίος έκανε λόγο για «υψηλές προσδοκίες που καλλιεργούνται στους ιδιοκτήτες ακινήτων από την τρέχουσα δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, αλλά και από τις ελπιδοφόρες εξαγγελίες υψηλόβαθμων στελεχών της κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», την ίδια στιγμή όμως η πραγματική κατάσταση που επικρατεί αυτή τη χρονική στιγμή στην αγορά «δεν δικαιολογεί υπερβολικές αυξήσεις στην ανανέωση παλαιών μισθώσεων, ούτε συμφωνίες με υψηλά τιμήματα για τις νέες μισθώσεις».

Ο πρόεδρος του ΕΣΑ μάλιστα έδωσε σήμα στους ιδιοκτήτες επαγγελματικών ακινήτων να μην παρασύρονται από τις σειρήνες τις αγοράς αναζητώντας ενοίκια που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ενώ και οι επιχειρηματίες δεν θα πρέπει να προβαίνουν σε νέες μισθώσεις με υψηλά ενοίκια, στα οποία εκ των πραγμάτων δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν.

Τα πρώην Hondos Palace και Fokas

Ενα από τα μεγάλα φιλέτα που έχει βγει προς πώληση ή μίσθωση (ανάλογα με το ενδιαφέρον) αυτή την περίοδο στην αγορά είναι αυτό στις αρχές του οδού Ιπποκράτους 3-5 για το επταώροφο των 7.400 τ.μ. το οποίο είχε συνδεθεί παλιότερα με το πολυκατάστημα της Hondos Palace Πολυκαταστήματα Α.Ε.

Η τελευταία, η οποία ουδεμία σχέση είχε με την αλυσίδα Hondos Center, δεδομένου ότι αποτελούσε χωριστή επιχείρηση και δραστηριότητα ενός εκ των πέντε αδελφών, τέθηκε σε καθεστώς πτώχευσης πριν από δυόμισι χρόνια και τώρα ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών, θέλει να προχωρήσει στην αξιοποίησή του είτε μέσω πώλησης είτε μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης, με τις προσφορές να κατατίθενται στο τέλος Φεβρουαρίου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αξία του εν λόγω ακινήτου τοποθετείται σε επίπεδα πέριξ των 12 εκατ. ευρώ, αποτελώντας ένα από τα ελάχιστα αυτοτελή ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας αυτή τη στιγμή.

Παρόμοια περίπτωση είναι και αυτή του πρώην πολυκαταστήματος «Fokas» επί της οδού Σταδίου 41, το οποίο παραμένει κενό τα τελευταία χρόνια μετά την κατάρρευση της βορειοελλαδίτικης αλυσίδας και βγαίνει τώρα ξανά προς αξιοποίηση, ακόμη και για τη χρήση ξενοδοχείου.

Το ακίνητο είναι διατηρητέο και βγαίνει εκ νέου προς μακροχρόνια παραχώρηση από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) με ελάχιστο ενοίκιο στις 45.000 ευρώ τον μήνα. Μία εξαετία πριν, το ενοίκιο που είχε ζητηθεί στον αντίστοιχο διαγωνισμό (σ.σ.: ο οποίος είχε καταλήξει άγονος) ήταν στις 56.000 ευρώ, ενώ τώρα το ΕΤΕΑΕΠ θεωρεί ότι οι συνθήκες είναι πιο ώριμες.

Σημειωτέον ότι στο πρόσφατο παρελθόν για το εν λόγω ακίνητο είχε ενδιαφερθεί και ένα από τα μεγάλα ονόματα του εγχώριου επιχειρείν, ο κ. Απόστολος Βακάκης των Jumbo, χωρίς ωστόσο τελικά να υπάρξει συμφωνία Το ακίνητο, που στέγαζε για μία δεκαετία το κατάστημα-ναυαρχίδα της Fokas στην Αθήνα, έχει συνολική επιφάνεια 7.453 τ.μ. και παραμένει κενό μετά το λουκέτο και την έξωση της βορειοελλαδίτικης αλυσίδας, ενώ θεωρείται το μεγαλύτερο ενιαίο ακίνητο που διατίθεται επί της οδού Σταδίου.

Η παραχώρηση αφορά 15+5 έτη και οι προσφορές πρόκειται να κατατεθούν στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, ενώ στις επιτρεπόμενες χρήσεις είναι αυτές του ξενοδοχείου, εμπορικών καταστημάτων, γραφείων, χώρων εκδηλώσεων κ.τ.λ.

Οι άλλοι διαγωνισμοί

Πέραν του εν λόγω ακινήτου, το ΕΤΕΑΕΠ έχει βγάλει προς αξιοποίηση και άλλα μικρότερα, αυτοτελή ακίνητα σε Αθήνα αλλά και Πειραιά, όπως αυτό στη διασταύρωση των οδών Μενάνδρου και Ευριπίδου στην περιοχή του Ψυρρή, το οποίο παραχωρείται για μία 12ετία με μηνιαίο μίσθωμα ύψους 5.500 ευρώ τον μήνα (σ.σ.: οι προσφορές υποβάλλονται στο τέλος Φεβρουαρίου) και φαίνεται να προσφέρεται για ξενοδοχείο.

Επίσης, το Ταμείο έχει σε εξέλιξη, μεταξύ άλλων, έναν ακόμη διαγωνισμό μίσθωσης (για 12ετία) για ένα ακίνητο απέναντι από τον σιδηροδρομικό σταθμό ΗΣΑΠ στον Πειραιά. Πρόκειται για πολυώροφο επαγγελματικό ακίνητο το οποίο βρίσκεται στην Πλατεία Λουδοβίκου 4 (1.418 τ.μ.) για το οποίο ζητά -κατ’ ελάχιστο- ενοίκιο 9.500 ευρώ, με τον διαγωνισμό να πραγματοποιείται στις αρχές Μαρτίου.

Πάντως, το ΕΤΕΑΕΠ φαίνεται ότι βρήκε λύση για την αξιοποίηση ενός από τα πιο γνωστά ακίνητα ιδιοκτησίας του, σε μία δύσκολη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, στην οδό Σωκράτους 65- 67. Ο λόγος για το ιστορικό ξενοδοχείο «Ambassadeur», όπου στεγαζόταν το παλιό Εφετείο και τώρα, με βάση τον νέο σχεδιασμό, θα μετασκευαστεί προκειμένου να στεγάσει το υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ.

Οι προηγούμενοι διαγωνισμοί που είχαν γίνει προ διετίας για τη μετατροπή του κτιρίου σε ξενοδοχείο 4 αστέρων δεν απέδωσαν καρπούς, ενώ τώρα ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης θεωρεί ότι με τη μετακόμιση θα δώσει ένα ακόμη στίγμα για την αναβάθμιση της περιοχής, η οποία φαίνεται ότι έχει μια μεγάλη ευκαιρία, τόσο με τα νέα ξενοδοχεία που έχουν ήδη ανοίξει ή προγραμματίζεται να ανοίξουν όσο και με τη νέα εικόνα της πλατείας Ομονοίας που θα αποκτήσει και πάλι σιντριβάνι. Η μετακόμιση, πάντως, φαίνεται ότι θα χρειαστεί αρκετό καιρό ακόμη, πάνω από χρόνο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.

Πλειοδοτικό διαγωνισμό για ένα ακόμη γνωστό ακίνητο το οποίο παραμένει αναξιοποίητο, αν και έχουν γίνει πολλαπλές προσπάθειες παραχώρησης τα τελευταία χρόνια, ξεκίνησε εκ νέου ο ΕΦΚΑ για το κτίριο της οδού Ζαλοκώστα 7, το οποίο θέλει να μετατρέψει σε ξενοδοχείο 4 αστέρων. Οι προσφορές για την παραχώρηση 30+10 ετών πρόκειται να κατατεθούν στα τέλη Απριλίου, ενώ ο μισθωτής θα πρέπει υποχρεωτικά να προβεί σε επένδυση τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ.

Ως μπόνους στον μισθωτή δίνεται και το προτιμησιακό δικαίωμα σε σχέση με τη μίσθωση του παρακείμενου ακινήτου επί της Κριεζώτου 8-10 σε πιθανό μελλοντικό διαγωνισμό (μετά τη λήξη της ισχύουσας μίσθωσης του οικοπέδου έως το 2025).

Σημειωτέον ότι το διατηρητέο της Ζαλοκώστα είχε βγει προς μίσθωση μαζί με το πρώην «Εsperia» στη Σταδίου το 2018 προκειμένου και τα δύο να γίνουν 5άστερα, ωστόσο, αν και η πρώην μονάδα της Σταδίου βρήκε επενδυτή, την ισραηλινή Fattal, για το ακίνητο της Ζαλοκώστα ο ΕΦΚΑ χρειάστηκε να αλλάξει τους όρους μίσθωσης, χαμηλώνοντας τελικά τις προδιαγραφές. Πάντως, το πρώην «Esperia» θα λειτουργήσει το 2021 ως το πρώτο «ΝΥΧ Hotel Athens» στην ελληνική αγορά, 5 αστέρων και 215 δωματίων.

Στους νέους πολυαναμενόμενους διαγωνισμούς στο κέντρο της Αθήνας θα πρέπει να συμπεριληφθούν σίγουρα αυτοί που προωθεί το Μπάγκειον Ιδρυμα για τα δίδυμα διατηρητέα ακίνητα ιδιοκτησίας του στην Πλατεία Ομονοίας (σ.σ.: τμήμα του ισογείου του ενός από τα δύο κτίρια προορίζεται για τη λειτουργία καταστήματος Βενέτη).

Για τα εν λόγω ακίνητα, το «Μπάγκειον» και τον «Αλέξανδρο», ήδη εδώ και μία διετία οι επιτελείς του ιδρύματος προωθούν τις διαγωνιστικές διαδικασίες μακροχρόνιας παραχώρησης, ωστόσο οι καθυστερήσεις είναι δεδομένες λόγω ακριβώς της αρχιτεκτονικής και ιστορικής σημασίας των κτιρίων.

Τώρα, όμως, ο διαγωνισμός για την 50ετή παραχώρηση φαίνεται ότι έχει έρθει πιο κοντά από ποτέ, αφού η μελέτη για τους όρους που θα περιλαμβάνει έχει τεθεί προς έγκριση, ενώ η κινητικότητα γύρω από την πλατεία καθιστά πιο ώριμο και το επενδυτικό ενδιαφέρον για ξενοδοχειακή χρήση.

Η χρονοτριβή όταν πρόκειται για τέτοιου είδους έργα είναι δεδομένη αν ληφθεί υπόψη η έτερη περίπτωση στην πλατεία Συντάγματος για την αξιοποίηση του Μεγάρου Αλμυράντη, ιδιοκτησίας του Χατζηκυριάκειου Ιδρύματος, επί των οδών Βουλής 2 και Κολοκοτρώνη 7, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως νεότερο μνημείο με σχετική απόφαση του ΥΠΠΟ και παραμένει αναξιοποίητο εδώ και πολλά χρόνια.

Το Χατζηκυριάκειο πραγματοποίησε προ διετίας πλειοδοτικό διαγωνισμό μακροχρόνιας παραχώρησης με ανάδοχο εγχώριο επενδυτή για την αποκατάσταση και αξιοποίηση του ακινήτου, ωστόσο ο δρόμος των εγκρίσεων είναι μακρύς: μόλις προ ημερών το ίδρυμα και ο μισθωτής (Νότιες Ακτές ΙΚΕ) έλαβαν το πράσινο φως από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Αθηναίων για την αποκατάσταση του διατηρητέου με χρήση ξενοδοχείου 4 αστέρων.

Αντίστοιχα, πιο πίσω, λόγω των πολλαπλών αδειών και εγκρίσεων, έχει πάει ο σχεδιασμός για την έναρξη λειτουργίας του νέου ξενοδοχείου ακριβώς δίπλα, επί της οδού Κολοκοτρώνη 3- 5, από την Intrakat, η οποία έχει υπογράψει σύμβαση με το Μετοχικό Ταμείο Στρατού (ΜΤΣ) για την εκμίσθωση του τριώροφου διατηρητέου κτιρίου, επιφάνειας 4.160 τ.μ., για περίοδο 20 ετών αντί μηνιαίου τιμήματος 40.000 ευρώ.

Αντίθετα, τον Απρίλιο πρόκειται να ανοίξει το νέο «Athens Capital Hotel – MGallery Collection» από τη ΛΑΜΨΑ στην οδό Κριεζώτου, στο κτίριο που έχει μισθωθεί από το Αλληλοβοηθητικό Ταμείο Πρόνοιας Πρώην Εργαζομένων της Αγροτικής Τράπεζας και ολοκληρώνεται επένδυση άνω των 22 εκατ. ευρώ από τον όμιλο των «Μεγ;aλη Βρεταννία» και «King George». To νέο ξενοδοχείο θα σηματοδοτήσει και την ενίσχυση της παρουσίας του γαλλικού ομίλου Accor στη χώρα μας μέσω του brand MGallery, με το οποίο συνεργάζεται η ΛΑΜΨΑ.

 

Πηγή

Newmoney

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *